Artisten, låtskriveren og poeten

Musikk og poesi fungerer som en snarvei til å sette ord på følelser og tanker for Trygve Skaug, og det er alltid én spilleliste han setter på i bakgrunnen som pusher ham i den retningen.

Tekst: Mathilde Spieler Palmers   Dato: 14.08.2023

Trygve Skaug i en ferskenrosa skjorte med blomster på i blå, mørkegrønne og hvite farger, hvitt og brunt skjegg, øredobber i sølv og hvitt hår som står foran en hvit murvegg og ser inn i kameraet.

Takknemlig for TONO: For både Trygve Skaug og musikkulturen i Norge betyr det mye at virksomheter som spiller bakgrunnsmusikk betaler TONO-lisens.

– Det handler om å gi tilbake til både menneskene bak musikken og til å bidra til et mangfoldig og rikt kulturliv i Norge, sier han.

TONO er «lønningskontoret» til de som skriver musikk og sangtekster. Når en av Skaugs låter spilles som bakgrunnsmusikk på offentlige steder, som for eksempel i en klesbutikk, må butikken betale TONO-lisens.

Pengene som betales TONO blir til «lønninger» til de som skriver musikken og sangtekstene, men også til stipendordninger til blant annet ungdommer som skriver musikk.

– Jeg har vært medlem av TONO siden jeg begynte å skrive musikk, for over tjue år siden. Rettighetene jeg har som låtskriver er viktig for meg, både når jeg lager egen musikk og når jeg bidrar til andres låter.

– Støtten gjennom TONO-lisensen utgjør en solid del av inntekten min som artist. Den norske ordningen er suverent god. Uten TONO ville kulturen bli presset inn i en mer kommersiell retning, og det ville bli vanskelig å utforske andre former for kunst.

sort-hvitt bilde av Trygve Skaug i en skjorte og t-skjorte, øredobber og hvitt hår som ser mot venstre.

To nye album: Trygve Skaug er en av Norges mestselgende poeter. Hans diktsamlinger, «Ikke slipp» og «Følg med nå», har solgt flere enn 10 000 eksemplarer hver. Denne sommeren har østfoldingen gitt ut to nye album – «Barnetro» og «Messe underveis».

Setter ord på følelser som er vanskelig å uttrykke

Å forstå og å uttrykke følelser er ikke alltid så enkelt. For Trygve Skaug gir musikken ham en kjærkommen drahjelp. Denne drahjelpen har han nytt godt av helt siden han var barn og begynte å eksperimentere med tekster i musikktimen på skolen.

Gjennom musikken får han mulighet til å sette ord på følelsene. Når han lytter til musikk eller poesi fra andre, forstår han bedre sine egne følelser og får en innsikt i hvordan han egentlig har det.

– For meg har musikk og poesi en unik evne til å påvirke og å forandre ting. Ofte er den knyttet til spesielle hendelser, eller får en betydningsfull rolle i ettertid, sier han.

Skaug håper at også hans tekster og musikk kan utgjøre en forskjell for folk. Derfor skriver han ofte om håp og at ting kan ordne seg, og retter seg spesielt mot dem som har det tøft i livet.

­­– Samtidig er det viktig for meg å skrive tydelige og konkrete tekster om aktuelle hendelser i verden, som krig og konflikter. Jeg liker å formidle ulike temaer på en tilgjengelig måte, poengterer han.

Jeg så granatglimt fra en åskam

et ødelagt hus som kunne vært mitt

jeg så et barn som løp alene

ifra et land som burde vært fritt

jeg så en himmel full av lyn

jeg så en far som ligna sånn på meg

jeg så en ung og modig statsmann holde tale

da ble det svart

og så så jeg bare deg

Utdrag fra låten «Redd»: Trygve Skaug har et stort hjerterom for mennesker og en unik evne til å sette ord på det som mange av oss har vanskelig for å uttrykke. Låten «Redd», som handler om krigen i Ukraina, er et eksempel på nettopp det. (Teksten er gjengitt med tillatelse fra tekstforfatterne Trygve Skaug og Andre Vaaler)

Én spilleliste forsterker kreativiteten

Skaug bruker musikk bevisst for å komme i et bestemt modus, og det er én spilleliste som hjelper ham med akkurat det.

Hvem er TONO?

  • Forvalter de økonomiske opphavsrettighetene for låtskrivere, komponister, sangtekstforfattere og musikkforlag, som også eier TONO.
  • TONO gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk til for eksempel radio, TV, internett, konserter, butikker, treningssentre og frisørsalonger.
  • Har samarbeid med tilsvarende søsterselskaper i land verden over, som gjør at de også forvalter rettigheter for internasjonale komponister og låtskriver.
  • TONO er en non-profit organisasjon som hvert år utbetaler sitt økonomiske resultat til rettighetshavere i musikkverk.
  • Der TONO forvalter rettighetene til låtskrivere, komponister og musikkforlag, har Gramo den samme rollen for artister, musikere og plateselskap.
skjermbilde av spillelisten «Sjukt stille» av Trygve Skaug på Spotify.

«Sjukt stille»: I mange år har Trygve Skaug lagret sanger som inspirerer ham til å skrive. Spillelisten på Spotify er tilgjengelig for alle, og den har over 300 følgere.

Bistandsprosjekter og plateslipp

Trygve Skaug ligger ikke på latsiden om dagen. Han har mange jern i ilden og er aktuell på flere vis. I løpet av sommeren har han nemlig gitt ut hele to album. Den ene plata, «Barnetro» er en salmeplate med hans favorittsalmer. Den andre, «Messe underveis», tar lytterne gjennom en gudstjeneste, fra kirkeklokkene ringer inn til postludium.

­– Jeg har vært veldig spent på å dele disse prosjektene med publikum, og er glad for endelig å kunne gi dem ut.

I tillegg brenner han for flyktningenes sak, og har jobbet med dette i flere år. Det viktigste som opptar han om dagen er bistandsprosjektet i flyktningleiren Moria på øya Lesvos i Hellas, hvor han blant annet bidrar til finansieringen av et vaskeri.

– Det er en akutt situasjon med mange flyktninger som trenger hjelp i Moria. Sammen med Dråpen i Havet, en humanitær, frivillig organisasjon, jobber vi med å samle inn midler og øke bevisstheten rundt denne krisen.

Trygve Skaug i en sort og grå collegejakke, øredobber og hvitt hår som står i profil og ser tenkende ut i luften.

Samlet inn millionbeløp: Trygve Skaug har i flere år støttet Dråpen i Havet sitt arbeid for mennesker på flukt, og har samlet inn flere millioner til bistandsprosjektet gjennom både konserter og Instagram.

For låtskrivere, produsenter og kulturen

Trygve Skaug fant større glede i bandøving enn fotballtrening. Tidlig skjønte han at musikk og poesi var noe han mestret og ønsket å holde på med.

– Jeg har alltid ønsket å formidle. Det har vært mitt mantra de siste årene å inkludere en linje i hver låt eller dikt som minner om at ting kan bli litt bedre. Litt som en virtuell klem til folk som ikke har det så bra.

Som artist mangler Skaug tålmodighet til å finpusse låter eller dikt over flere år.

– Derfor har jeg flinke folk rundt meg til å produsere. Jeg er veldig glad i å få ut det jeg ønsker å formidle. TONO bidrar til å skape en bevissthet om at det koster å lage musikk.

– Vi vil nok ikke tjene tilbake alt vi investerer i en plate, men det er heller ikke hovedgrunnen til at vi lager musikk. Og nettopp der kommer TONO inn og hjelper til.

Ja, jeg vil spille den kjente musikken

Bli TONO-kunde i dag, fyll inn skjemaet nedenfor og vi tar kontakt.

Forsterke stemningen i lokalene med musikk fra Trygve Skaug og andre kjente artister?