Fem på kafé om bakgrunnsmusikk:
– Jeg kommer tilbake hit for god kaffe og musikken som spilles
Å gå på kafé handler ikke bare om god kaffe. Menneskene, atmosfæren og bakgrunnsmusikken utgjør en viktig del av helhetsinntrykket. Opplevelsen av hva som er god bakgrunnsmusikk varierer mennesker i mellom til ulike tider på døgnet. Bli kjent med PUST og fem kafégjester, og deres forhold til bakgrunnsmusikk.
Tekst: Mathilde Spieler Palmers og Audun Fegran Kopperud Fotograf: Mathilde Spieler Palmers Dato: 12.04.2023
Musikken tilpasses: Enten det er strålende sol, en regntung dag, jul eller sommer, tilpasses bakgrunnsmusikken på PUST etter forholdene.
PUST kaffebar på Majorstuen syder av liv. Folk i alle aldre er samlet. De slapper av med en kaffe, jobber, eller prater med hverandre. Alle er de mer eller mindre bevisste konsumenter av bakgrunnsmusikken som spilles.
– Vi har et bevisst forhold til musikken vi spiller og hva slags spillelister vi bruker, forteller Irene Larsen. Hun er daglig leder på PUST.
I PUST-staben er det flere som jobber med musikk på ulike måter, når de ikke er på kafeen. Kaféjobber tiltrekker seg gjerne kreative personer i forskjellige segment, som PUST har nytt godt av.
Bevisst forhold til bakgrunnsmusikk: Irene Larsen på PUST kaffebar spiller bakgrunnsmusikk som etter beste evne skal behage gjestene.
Musikken de spiller representerer et stort spenn av sjangre, og er nøye tiltenkt ulike situasjoner. Tidspunkt på dagen, årstiden eller været kan spille inn på tonene fra anlegget.
– Vi har eksperimentert litt også, og fått tilbakemeldinger på at noe er litt sært eller støyete. Det viktigste er at vi velger musikk som kunden liker.
Det er viktig for PUST at folk kjenner igjen musikken de spiller. Derfor har de valgt å betale TONO-lisens.
– For dem hos oss som lager spillelistene, er det lettere å sette sammen musikk de omgir seg med i hverdagen. Da vet de at det er kvalitet.
Mange meninger om bakgrunnsmusikk
Støy. Kreativitet. Krydder i hverdagslivet. Snarvei til følelser. Energipåfyll. Meningene om bakgrunnsmusikk er mange, blant gjestene på PUST. Hvordan kan noe som bare surrer og går i bakgrunnen være årsak til så sprikende synspunkter?
Fem av PUSTs kafégjester fikk i oppgave å beskrive sitt forhold til bakgrunnsmusikken.
Kommer tilbake for kaffen og musikken: For Katja er bakgrunnsmusikk et krydder i hverdagslivet, og hun kommer stadig tilbake til PUST for både en god kopp kaffe og bakgrunnsmusikken.
Jeg kommer hit for god kaffe og bakgrunnsmusikken
Navn: Katja Embacher (46)
Yrke: Oversetter og butikkmedarbeider i en garnbutikk i Berlin
– Det må være organisk og gjerne litt eldre. Noe fra Louie Armstrong eller Fleetwood Mac kanskje, sier Katja.
Hun bruker musikkapplikasjonen Shazam nesten hver gang hun er innom PUST. Den gjenkjenner låten som spilles, slik at hun kan notere den ned og høre på den hjemme etterpå. For Katja er bakgrunnsmusikken som et krydder i hverdagslivet.
– Jeg liker musikken som spilles her, og kommer hit for å dele en god kopp kaffe med kjæresten min og nyte musikken.
Når Katja er på reisefot, kan opplevelsene på turen bli sterkere om den tilføres bakgrunnsmusikk.
– En gang var jeg på en kjøretur rundt på Island. Da var låten «Góða ferð» (betyr «god reise» på norsk) på i bakgrunnen. Solen skinte og det var vakker natur. Jeg følte meg helt fri.
Hjelpemiddel for følelser: Kim prater lettere åpent med venner om ting som er vanskelig når riktig musikk er på i bakgrunnen.
Skaper et lunere rom
Navn: Kim Evensen (30)
Yrke: Grunnlegger av Brothers og foredragsholder
– På kafé er det fint om det ikke blir for høyt. Da må en skrike til hverandre. Jeg liker også best at det er noe annet enn listepop. PUST har mye kult. Her er det litt chill, sier Kim.
Når han møter venner på kafé velger han ofte sted etter hva slags stemning det gir ham, om det er en god atmosfære der.
– Bakgrunnsmusikk kan både forstyrre og forsterke stemningen. Det må være i bakgrunnen og ikke stjele all oppmerksomheten. Da er det mer forgrunnsmusikk. Men den hjelper med å fokusere og skaper et lunere rom.
Når Kim får besøk av venner og er ute etter den gode samtalen, blir det lettere å uttrykke følelser fra sofakroken med bakgrunnsmusikk på, har han erfart.
– Det fungerer som et hjelpemiddel, en snarvei til følelsene. Jeg har laget en egen spilleliste for dette temaet. Jeg setter ofte på sanger fra artister som Bon Iver og Marthe Wang på lavt volum i bakgrunnen. Det forsterker opplevelsen av å dele åpent og sårbart fra eget liv.
– Og når samtalen går over til et annet tema, bytter jeg ofte sang.
Gjennom Brothers, en non-profit organisasjon, løfter han frem viktigheten av vennskap mellom menn.
– Menn har også følelser og trenger også nære vennskap. Kulturen vår har ofte sett på sårbarhet og følelser, nødvendige kvaliteter for å skape disse nære vennskapene, som feminine kvaliteter. Egentlig er de menneskelige kvaliteter, like mye for guttene som for jentene. Brothers ønsker å inspirere guttene til å gå fra å skulle være sterkest og tøffest til å oppdage, forstå og uttrykke følelser med kompisene sine.
Forsterker kreativiteten: For Øyvind Ganesh Eknes er bakgrunnsmusikk et kreativt verktøy i jobben som fotograf.
– Hva skulle vi gjort uten musikk? Det vet jeg ikke
Navn: Øyvind Ganesh Eknes (34)
Yrke: Fotograf
– Bakgrunnsmusikken er med på å sette stemningen i kafeen, sier Øyvind Ganesh.
Han jobber som fotograf og musikk betyr mye for ham både i jobben og på fritiden.
– Hva skulle vi gjort uten musikk? Det vet jeg ikke.
Øyvind er ofte på PUST. Om han trenger full konsentrasjon tar han på seg hodetelefoner med selvvalgt bakgrunnsmusikk. Ellers kan han nyte musikken som kafeen har valgt.
– Jeg får mye inspirasjon fra musikk. Jeg jobber ofte bedre med bilder når jeg har musikk på øret, og begynner nesten alltid med å finne musikken når jeg jobber med postproduksjonen på en film. Det er jo bakgrunnsmusikk, er det ikke?
For Øyvind henger sjanger sammen med modus.
– Når jeg trenger energi, enten i arbeidet eller når jeg trener, kan jeg høre på Alan Walker. Dersom jeg vil ha det roligere, kan jeg variere mellom pop eller lofi beats. Uansett bidrar musikken til å pushe kreativiteten.
Musikken kan engasjere: Bakgrunnsmusikken kan ikke engasjere Finn for mye. Da mister han konsentrasjonen.
– Det gir meg energipåfyll og er noe som gjør livet verdt å leve
Navn: Finn Ravndal (80)
Yrke: Pensjonist og professor emeritus i teoretisk fysikk ved UiO
– Sist jeg var her spilte de noe av det mest kjente av Fleetwood Mac.
Finn har vært på PUST flere ganger, og synes de har et godt utvalg av musikk her. Selv bruker han musikk som inspirasjon til arbeidet som fysiker.
– Det gir meg energipåfyll og er noe som gjør det verdt å leve.
Han har ofte bakgrunnsmusikk rundt seg både når han er på kafé, eller når han er hjemme og jobber.
– Det kan ikke være musikk som engasjerer meg for mye i bakgrunnen, for da konsentrerer jeg meg mer om musikken, enn arbeidet, eller dem jeg omgås.
Bakgrunnsmusikk kan også irritere Finn, om han ikke liker den. Han ville aldri satt seg ned på et sted med musikk han ikke likte, ei heller blitt på en radiokanal som spilte slik musikk.
– Jeg klarer ikke å forholde meg til moderne rapmusikk. Ellers er jeg åpen for det meste.
Støy: For syv år siden opplevde ikke Silje bakgrunnsmusikk som støy. I dag vil hun helst ha det helt stille.
– Jeg sliter med å ikke ta det inn og vil aller helst ha det helt stille
Navn: Silje Ege (37)
Yrke: Sykepleier
Det er Siljes opplevelse av bakgrunnsmusikk. Som støy. Men det har ikke alltid vært sånn.
– Hvis jeg skal beskrive bakgrunnsmusikk i ett ord ville det vært støy. Det blir for mye stimuli på en gang.
Stillheten gir mer og blir viktigere for Silje for hvert år som går.
– I 2016 ble jeg utbrent og ble nødt til å endre mengden inntrykk i hverdagen. Jeg ble introdusert for mindfullness og så verdien i å gjøre én ting om gangen. I dag hører jeg heller på de naturlige lydene fra naturen, som vannet i fjorden og fuglene som kvitrer.
– Finnes det bakgrunnsmusikk på kafé for at folk kan snakke friere? Jeg tenker noen ganger på det spørsmålet, om vi trenger lydene fra musikken fordi vi ikke klarer å sitte stille med egne tanker, at vi trenger hjelp til å flytte fokuset.
Kafé PUST har behagelig musikk som ikke er for høy for de fleste, men for Silje kan musikken overdøve samtalen hun har med venner.
– Jeg har en oversikt over kafeer i Oslo som ikke spiller bakgrunnsmusikk, hvor jeg kan prate og drikke kaffe uten å ta inn for mye av lydene rundt.
Ja, jeg vil spille den kjente musikken
Bli TONO-kunde i dag, fyll inn skjemaet nedenfor og vi tar kontakt.
Ønsker du også å skape en lun stemning i kafeen med kjent musikk?