Låtskriveren som fargelegger omgivelsene

Selv om god bakgrunnsmusikk forsterker stemningen for Daniela Reyes, liker hun kanskje best når verden rundt fargelegges av egne tanker.

Tekst: Audun Fegran Kopperud   Fotograf: Mathilde Spieler Palmers    Dato: 12.04.2023

Portrett av en ung kvinne med mørkt hår og grønn ullgenser

Setter pris på alle som lytter: Låtskriver og musiker Daniela Reyes er blant dem som får betalt når virksomheter betaler TONO-lisens for å spille bakgrunnsmusikk.

– Jeg er bevisst musikken som er i bakgrunnen. Er det musikk jeg virkelig ikke liker, spør jeg kanskje om vi kan gå et annet sted, sier hun.

Behagelig bakgrunnsmusikk påvirker Daniela Reyes positivt. I likhet med andre ting som skaper atmosfæren i omgivelsene. Som fargene, lyset, plantene og stemningen ellers.

– Har du sittet på en kafé og plutselig opplevd at en av dine egne sanger blir spilt?

– Ja. Det er litt gøy, men også litt flaut. Sannsynligvis er jeg den første som kjenner den igjen. «Ja, ja. Her sitter jeg og hører på min egen musikk».

Likevel konsumerer Daniela mindre musikk enn mange, tror hun. Ingen hodetelefoner eller smarttelefon. Stillheten settes høyt.

– Hvis jeg vil fargelegge verden rundt meg, kan det være deilig å høre på musikk, men noen gang vil jeg se verden uten andres fargelegging også. Da kan jeg fargelegge den selv med tankene, påpeker hun.

Vil ikke bli hindret: Daniela Reyes synes det er fint når tankene kommer til henne uten at en smarttelefon distraherer. Det kommer godt med i tekstarbeidet hennes. Derfor bruker hun heller en gammel Nokia-telefon.

Tankene endte i Spellemannspris

Den 24 år gamle artisten og låtskriveren viser frem Nokia-telefonen sin. Med unntak av noen få år, har den blitt valgt til fordel for smarttelefoner.

Tekstene hennes er ikke en konkret gjengivelse av hverdagens observasjoner, men det er da tankene flyr og inspirasjonen kommer til henne. For eksempel på en busstur, kan et vakkert tre utenfor eller medpassasjerers handlinger få henne til å komme på en viss formulering, eller noe som senere kan brukes i en sangtekst.

– Tekstene mine baserer seg på tanker og forskjellige måter å formulere dem på. Det er mye lettere å komme på ting når jeg ikke blir distrahert hele tiden, sier hun.

De frie tankebanene har båret frukter for Danielas tekster. I 2021 vant hun nemlig Spellemannsprisen for årets tekstforfatter. Prisen fikk hun for debutalbumet «Engangsdager», som kom ut samme år. Albumet høstet dessuten flere tekstforfatterpriser- og nominasjoner.

Portrett av en ung kvinne med mørkt hår og grønn ullgenser

Jeg har bare spilt mer og mer, og så har jeg fått mer og mer å gjøre. Og innsett at det meste av dager går med til å spille, skrive eller tenke på musikk.

Daniela Reyes

Vokst opp med musikken

At det bor mye musikk i Daniela, kan skyldes oppveksten med den Spellemannpris-vinnende mora Maj-Britt Andersen, og den kjente komponisten og musikeren Geir Holmsen som far. Maj Britt Andersen figurerer som korist på en av debutalbumets låter.

Daniela har spilt trekkspill siden hun var fem år, gikk i kor da hun var liten og har alltid hatt musikk rundt seg. Det finnes ikke noe bestemt punkt da hun skjønte at hun kom til å leve av musikken.

– Jeg har bare spilt mer og mer, og så har jeg fått mer og mer å gjøre. Og innsett at det meste av dager går med til å spille, skrive eller tenke på musikk, sier hun.

Hvem er TONO?

  • Forvalter de økonomiske opphavsrettighetene for låtskrivere, komponister og musikkforlag.
  • TONO gir tillatelse til bruk av beskyttet musikk til for eksempel radio, TV, internett, konserter, butikker, treningssentra og frisører.
  • Har samarbeid med tilsvarende søsterselskaper i land verden over, som gjør at de også forvalter rettigheter for internasjonale komponister og låtskriver.
  • Der TONO forvalter rettighetene til låtskrivere, komponister og musikkforlag, har Gramo den samme rollen for artister, musikere og plateselskap.

Viktig TONO-inntekt

Å tjene til livets opphold som musiker går litt i rykk og napp. Inntektene kan komme fra forskjellige steder. Akkurat nå, med mange spilleoppdrag kommer honorarene jevnlig for Daniela. I andre perioder der låtskriving står i fokus, tar det lengre tid før endene møtes.

– Hvis du skriver for andre, tar det ganske lang tid fra du skriver låten til pengene kommer inn, sier hun.

Da synes Daniela det er fint at hun kan rapportere sitt låtskriverarbeid inn til TONO, som sørger for at pengene kommer, når musikken spilles.

– Jeg har vært medlem av TONO helt siden jeg begynte å skrive musikk, for mange år siden. Det er topp at det finnes folk som er der til å forvalte rettighetene, så jeg slipper å tenke på alt selv, sier hun.

Daniela tror at folk kanskje tar TONOs arbeid for gitt, men at dette samtidig kan være et bevis på at systemet fungerer. Hun setter pris på dem som lytter og at TONO gjør jobben ved siden av.

For henne og andre låtskrivere er det helt essensielt at virksomheter som spiller musikken de har skrevet kjøper lisens på forhånd. På denne måten får de betalt for arbeidet.

– Det er sikkert mange som ikke vet hva alle reglene er heller. Inkludert meg selv. Jeg kan en del om rettighetene mine, men vet ikke hvordan alt fungerer i praksis, påpeker hun.

Portrett av en ung kvinne med mørkt hår som sitter med en kaffekopp ved siden av. Hun ser tankefull ut.

TONO-medlem: Daniela Reyes har vært TONO-medlem i en årrekke allerede. Hun setter pris på at de forvalter rettighetene hennes som låtskriver, slik at hun slipper å tenke på det selv.

Lever i nuet

Danielas hverdag varierer mellom ulike aktiviteter. Enten kan hun være midt i en turnéperiode og da tar spillingen mye tid. Hvis ikke bruker hun mye tid på låtskriving, enten det er for sine egne prosjekter eller andres. Som musiker er det naturligvis også viktig å sette av en del tid til øving.

– Jeg tar dessuten en master på Norges musikkhøgskole, men en rolig master over litt lengre tid fordi jeg er så mye ute og spiller. Det blir litt studiepoeng her og der, skyter hun inn.

For tiden skriver hun musikk til en kortfilm, og like etter påske skal hun på turné med egne låter rundt om i landet.

Noe langtidsperspektiv på karrieren har hun imidlertid ikke.

– Jeg synes det er veldig fint sånn ting er akkurat nå. Jeg har egentlig ikke noe behov for å planlegge mange år frem i tid. Andre må gjerne legge planer da, så kan jeg se hvordan de planene passer for meg når vi nærmer oss, avslutter hun.

Ja, jeg vil spille den kjente musikken

Bli TONO-kunde i dag, fyll inn skjemaet nedenfor og vi tar kontakt.

Har du lyst til å spille Daniela Reyes og annen kjent musikk i dine lokaler?