Ramón har kommet for å bli på toppen:

– Jeg er mer enn «ok jeg lover»

Fra Putti Plutti Pott til TikTok til en av Norges mest spilte låter. Ramón Andresen ønsker å bli husket for mer enn sin største hit og er i gang med ny musikk. I framtiden kommer det kanskje en julelåt også.

Tekst: Audun Fegran Kopperud    Dato: 04.12.2023

En mann i beige poloskjorte og skjerf sitter med en kaffekopp i en kafé.

Avspillingskonge: Ramóns «ok jeg lover» har flest avspillinger på én dag i Norge. Bak storhiten er det imidlertid en innholdsrik diskografi som fortjener like mye oppmerksomhet.

Foto: Mathilde Spieler Palmers

– Jeg skal ha litt selvtillit på dette. Det er ikke «ok jeg lover», men meg som artist som folk har fått øynene opp for. Det kunne sikkert vært en døgnflue, men nå selger jeg ut konserter overalt, sier Ramón selvsikkert.

Det var i 2022 at 25-åringen for alvor slo gjennom med monsterhiten «ok jeg lover». Den er fortsatt låta med flest avspillinger på én dag i Norge. På dette tidspunktet hadde han allerede promotert låtene sine for en hel herskare av følgere på TikTok, men så ble han et velkjent navn også utenfor det sosiale mediet.

Ny musikk etter lang turné

Siden har han holdt trykket oppe og legger bak seg sin andre lange festivalsommer. Nå er Ramón inne i en studioperiode med fokus på ny musikk og en litt roligere hverdag. Da blir det også tid til en kaffepause og en prat, før han returnerer til låtskrivingen.

– For første gang føler jeg at jeg må behandle det som en jobb. Musikk er hobbyen min også, men det er viktig å få tid til andre ting jeg ikke rekker når jeg er ute og spiller, som å ha fri på ettermiddagene og møte venner, forteller han og tar en slurk kaffe.

Kanskje er dette den nye normalen for ham. En stor bolk av året fylt med konserter, etterfulgt av skriving og innspilling.

Ramón omtaler seg fortsatt som en gutt, og synes at jobben som artist på sett og vis er litt barnslig.

– Å stå på scenen og synge en sang liksom. Men jeg føler at ting er litt på stell nå. Likevel er jeg i konstant utvikling, så spør du meg i morgen, så svarer jeg kanskje noe helt annet, sier artisten leende, etterfulgt av et tenkende blikk.

En mann i beige poloskjorte med headset på hodet står i et studio og spiller inn musikk. En mann som sitter ved en pult skimtes i forgrunnen.

Den nye hverdagen: Ramón tilbringer dagene i studio etter en suksessfull festivalsommer.

Foto: Haakon Paulsen

Holdt på å gi opp artistdrømmen

Ramón ser på seg selv som Oslo-gutt, selv om han har bodd forskjellige steder. Navnet skyldes hans halvt spanske opphav, noe han ikke utelukker at kan være en inspirasjon for framtidig musikk.

Født inn i en idrettsinteressert familie, var det ikke gitt at det skulle bli musiker av ham. Likekvel var det kun da musikk ble spilt at Ramón greide å sitte stille rundt middagsbordet. Noen år senere dro han på audition til musikalen Putti Plutti Pott og fikk hovedrollen i Oslo Spektrum. Noe stort var i emning.

– Siden jeg var ti år har jeg skrevet tekster. Jeg fikk en iPad og oppdaget notatfunksjonen. Etter hvert begynte jeg å utvikle låtskrivingen og skaffet meg lydkort og mikrofon. Så begynte jeg på musikklinja på videregående, forteller han.

Etter deltakelsen i TV2-programmet The Stream fikk han platekontrakt, men sang bare coverlåter. Ramóns første møte med musikkbransjen var ikke særlig positivt. Han ble demotivert og vurderte studier i både juss og psykologi.

Heldigvis mente mora at han skulle gi det et forsøk til, og sendte ham rett til låtskriving og produksjonsstudiet på Høyskolen Kristiania.

­– Jeg fikk ikke nødvendigvis gleden tilbake med én gang, men jeg hadde lysten på å klare det, sier Ramón.

Tar Norge med storm: Ramón trekker store folkemengder, uansett hvor han spiller. Her under Rakettnatt i Tromsø.

Foto: Haakon Paulsen

Vil ikke defineres av «ok jeg lover»

Skrus tiden fram til i dag, kan vi trygt si at han har klart det. I TONOs oversikt over verkene spilt på norsk radio i 2022, var Ramóns «ok jeg lover» den nest mest spilte av de norske, etter verdensartisten Kygo.

– Jeg elsker det den låta har gjort for meg, men ønsker ikke at den skal definere meg. Diskografien min er jo så mye mer. Også identifiserer jeg meg veldig som låtskriver og ikke bare artist, påpeker han.

En mann i beige poloskjorte og skjerf står og ser oppover mot den ene siden, i en kafé.

Livet etter «ok jeg lover»: Ramón elsker det «ok jeg lover» har gjort for karrieren hans. Nå kommer det snart ny musikk fra artiststjerna.

Foto: Mathilde Spieler Palmers

Setter pris på TONO

Som låtskriver er TONO en naturlig del av hverdagen hans. TONOs rolle er ikke noe Ramón alltid har tenkt over, men i takt med den økende suksessen, merker han nå hvor viktige de er for låtskriverjobben hans.

– Jeg så ikke helt verdien av det før, men det er kjempebra at vi har TONO. Det er digg å ha noen som tar låtskrivernes rettigheter på alvor. Det er flere personer bak en låt, og dette er også deres jobb, sier Ramón.

I kafeen der han sitter strømmer det toner ut av høyttalerne og skaper en lun atmosfære. Ramón må tenke seg om når han skal prate om forholdet sitt til bakgrunnsmusikk i slike omgivelser.

­– Jeg legger merke til musikken på kafeer, hundre prosent. Men det er mest hvis de spiller bra musikk. Hvis det var helt stille, hadde jeg sikkert tatt på headset for å høre på musikk, sier han.

Musikkonsumet er konstant for popartisten. Han har flere artistkolleger som trenger pause fra musikken når de ikke spiller selv. Sånn er det ikke for Ramón. Det er alltid låter på øret, eller så er han på konserter. Stillhet er aldri et alternativ.

Det er ofte norsk musikk det går i.

– Emilie Nicolas er favorittartisten min, jeg elsker Gabrielle og den nye skiva til B-Boy Myhre, men også utenlandske artister. Jeg har en splittet personlighet og vil gjerne være Ariana Grande og samtidig en indie-artist. Det sier manageren min til meg ofte, forteller Ramón og ler.

En mann i beige poloskjorte og skjerf sitter med en kaffekopp i en kafé. Han ser bort mot noen og ler.

O førjul med din glede: I desember føler Ramón at folk rundt seg blir litt gladere. Selv smiler han om dagen, i tillegg til å drikke julebrus og å spille inn ny musikk.

Foto: Mathilde Spieler Palmers

Glad i førjulstid og julebrus

Nå som gradestokken kryper under frysepunktet og høytidsdekorasjonen gradvis preger bybildet, sverger han rett som det er til julemusikk.

– Det er vel den ene tiden på året der det er skikkelig vanlig å høre på poppete jazzmusikk? Jeg elsker det, i hvert fall. Og med en gang jeg hører «All I Want for Christmas Is You» kommer jeg i stemning, sier han.

Selv om han gleder seg til å komme hjem til jul for å feire med familien, setter han aller mest pris på tiden før. Når det er blitt mørkere ute, og ventetiden er i gang, koser Ramón seg skikkelig. I desember føler han at alle rundt ham blir litt gladere. Da blir det ingen sak å sitte i studio og lage musikk.

Og med seg har han alltid julebrusen.

– Jeg drikker mye brus og liker at det har kommet lettvariant av julebrusen. Da kan jeg drikke haugevis. Men jeg synes folk har så mange regler rundt julebrus. Let people live, liksom. Jeg drikker den med en gang den kommer i butikken, sier han fornøyd.

Foreløpig har vi ikke sett en egen Ramón-julelåt, men det ser han ikke bort fra at det kan komme. Uten at han vil røpe for mye, avslører han at det allerede er en på vei, men at en annen artist synger den. I framtiden ser han for seg å synge en selv også.

– Men da må den være veldig bra og bli til en klassiker. Kanskje den kan være laget til noe spesielt, som en julekalender i NRK. Også vil jeg bare ha én låt, ikke et helt album. Det blir litt mye jul, avslutter han.

Ja, jeg vil spille den kjente musikken

Bli TONO-kunde i dag, fyll inn skjemaet nedenfor og vi tar kontakt.

Ønsker du tonene fra Ramón og andre kjente artister i dine lokaler?