Thai-karaoke med TONO-musikk

Smile Club i Storgata tilbyr sittende og stående karaoke med musikk fra Sørøst-Asia og Norge. De er TONO-kunder og setter pris på at opphaverne får betalt etter deres karaokekvelder.

Tekst: Audun Fegran Kopperud   Fotograf: Audun Fegran Kopperud    Dato: 27.06.2024

En mann med mørkt kort hår og skjorte med mønster på står i en fargerik bakgård.

Driver populært utested: Jirawat Nim Janthagul er medeier i Smile Club i Storgata. I helgene er utestedet smekkfullt av folk som synger karaoke eller er på «full moon party» i bakgården.

– Jeg elsker å gjøre folk glade. Vi heter «Smile Club» av en grunn. Det er derfor vi driver med dette, sier Jirawat Nim Janthagul (55).

Blant kjentfolk kalles han bare DJ Nim. Han er utdannet teknisk tegner og jobbet i byggebransjen helt frem til 2019, men det er nå han virkelig har funnet seg selv.

DJ-karrieren begynte så smått i 2011, da Smile Club startet opp sitt thai-karaoke-konsept. Etter mange år på flere steder, der de måtte dele lokaler med andre, fikk de endelig egne lokaler i Storgata i mars 2024.

Konseptet er enkelt; Her synges det karaoke, og det spises thai-mat.

– Vi fra Thailand liker å spise mens vi er ute på byen, ikke etterpå, sier Nim og ler.

Et menyskilt i en bar, med et utested i bakgrunnen.

Thai-mat mellom låtene: Mens du venter på mikrofonen og din valgte låt, tilbyr Smile Club matbiter fra sin rikholdige thai-meny.

Syng mens du sitter

Smile Club holder åpent alle dager fra klokken 21 på kvelden. Inne er det karaoke, og i bakgården spiller DJer, ofte Nim selv.

– Vi har mange stamkunder. Jeg har over 20 000 thailendere bosatt i hele Norge som følger meg i sosiale medier, og de kommer stadig innom, forteller han.

Hovedvekten av de som tar turen innom Smile Club er folk fra Thailand og andre land i Sørøst-Asia der karaokekulturen står sterkt. Han beskriver folk derfra som noe mer sjenert enn nordmenn, som er grunnen til at de har valgt trådløse mikrofoner. På denne måten kan folk synge mens de sitter med vennene sine, uten å gå opp på scenen.

– Hvert bord får to låter om gangen, før mikrofonene går til neste bord, forteller Nim.

Fire trådløse mikrofoner ligger på en hylle, med et skilt som det står «Karaoke Zone» i bakgrunnen.

Synger ved bordene: Mange forbinder karaoke med at man må opp på scenen for å synge. Smile Club tar hensyn til de sjenerte, karaokeglade som helst vil synge sittende ved bordet.

Nordmenn synger Jahn Teigen og DDE

Det er ofte de samme låtene som går igjen, og de mest populære blir gjerne spilt ti ganger i løpet av en kveld. Nim trekker frem låta «Meron» av thailandske Juepak, Ja Nongpanee og Gunner som en gjenganger.

Selv om mange av gjestene er fra Sørøst-Asia, er det også mange karaokeglade nordmenn innom.

– Nordmenn kan finne på å synge Deep Purple eller Queen. Men låtene som synges mest er nok Jahn Teigens «Optimist», DDEs «E6» og Dj MøMø og Kjartan Lauritzens «Badebussen», forteller Nim.

Og skulle du ønske å synge en låt som ikke er blant gjengangerne, er sjansen svært stor for at Smile Clubs rikholdige katalog inneholder akkurat din favoritt. Nim antyder at de har opp mot 60 000 låter, men at de utvider utvalget hvis du spør om låter de ikke har.

Utestedet samarbeider med et firma i Thailand som raskt lager karaokeversjon av nye låter, med eller uten playback, i tillegg til video med tekst.

Selv er ikke Nim så glad i å synge, men han blir glad av å se at andre koser seg med det.

Et rødt skilt der det står «karaoke» på en gjennomsiktig glassdør.

Hver kveld er en karaokekveld: Karaokeskiltet i Storgata lyser rødt hver eneste kveld. Låtene som synges er kjente og kjære, og pengene går tilbake til låtskriverne, via TONO.

Derfor mener han at TONO er viktig

Smile Club og Nim er TONO-kunder og mener det både er riktig og viktig at pengene går tilbake til de som har laget musikken gjestene synger til.

– Vi må ta vare på musikerne våre. De fortjener alle pengene de kan få, sier han.

Ofte kommer det noen ekstra kroner inn når Nim er DJ. Tipsen fra gjestene bruker han til å videreutvikle sitt eget produkt.

– Jeg bruker pengene til å kjøpe remikser av andre DJ-er. Jeg mener at pengene vi tjener skal brukes til å dekke det vi tjener penger på. Slik håper jeg det er for artistene, låtskriverne og komponistene også.

Ja, jeg vil spille den kjente musikken

Bli TONO-kunde i dag, fyll inn skjemaet nedenfor og vi tar kontakt.

Vil du spille musikken som forsterker allsangfaktoren i dine lokaler?