Beharie satt tonen for middagshandelen

Musikken forsterket handleopplevelsen da Spellemannprisvinner Beharie holdt konsert for middagssultne Kongsbergensere.

Tekst og foto:
Audun Fegran Kopperud    

Dato: 28.06.2023

– Dette er den første konserten på min Joker-turné, spøkte Beharie til de frammøtte, før han satte i gang med første låt.

Onsdag 21. juni var Christian Beharie, bedre kjent som artisten Beharie, på plass på Joker Risteigen på Kongsberg, for å spille konsert for butikkens kunder.

Noen stoppet opp og lyttet før de unnagjorde ettermiddagshandelen, mens andre dro ens ærend for å få med seg det unike arrangementet.

Selv om «Joker-turné» var ment som en spøk, måtte Beharie medgi at opplevelsen hadde gitt mersmak, og at ideen absolutt var god. Det å bli kastet inn i en ny situasjon og å teste forskjellige scener er noe han setter pris på.

– Jeg forventet at det ville bli hyggelig, men det føltes overraskende naturlig å spille der. Det ble en skikkelig fin atmosfære. Et av de roligste og mest konsentrerte publikummene jeg har spilt for, sier han fornøyd.

En mann med kort, blondt hår gestikulerer og snakker inn i en mikrofon i et butikklokale.

Ønsket velkommen: TONOs kommunikasjonsdirektør Willy Martinsen ønsket alle de frammøtte velkommen til konserten, før Beharie kom på scenen.

Plukket ut blant 192 nominerte

I mai og juni har TONO gitt nordmenn mulighet til å gi bort en minikonsert i overraskelsesgave til en virksomhet de mener fortjener det. Til slutt ble det 192 gode nominasjoner å velge mellom, med Joker Risteigen som den heldige utvalgte. Å spille på en utradisjonell scene og å overraske dagligvarekunder med musikk var noe TONO virkelig ønsket å få til.

– I flere år har vi drømt om å gi bort en butikkonsert, og nå var tiden endelig inne. Musikk skaper trivsel og fellesskap, og det finnes dessuten forskning som viser at musikk støtter kundeopplevelsen i butikker. I dag har vi testet forskningen i praksis, sier Willy Martinsen, tydelig fornøyd etter konserten.

Han er kommunikasjonsdirektør i TONO, og tok selv turen til Kongsberg for den store dagen.

Nabolaget gledet seg: Frammøtte naboer trivdes under minikonserten på Joker Risteigen.

Uvanlige plakater: Vanligvis er det reklame for butikkens varer som pryder veggene. Onsdag 21. juni var en dag utenom det vanlige for Joker Risteigen.

To verdener møtes: En mikrofon og en matbutikk. Elementer en vanligvis ikke blander sammen. Ifølge Beharie fungerte det overraskende godt med konsert i slike omgivelser.

Fra Joker til Øya

Før konserten satte en spent Beharie seg på det vesle spiserommet for å skrive konsertens repertoarliste, før NRK Radio Buskerud slo på tråden. Under et direkteintervju fortalte han om den uvanlige konserten som straks skulle finne sted.

Skuelystne naboer begynte så smått å melde sin ankomst, klare for den unike opplevelsen. På trappene sto folk i alle aldre, samt lokalavisa Laagendalsposten.

– Jeg er spent på atmosfæren og om folk er mottakelige for å stoppe opp og lytte, eller om de titter kjapt før de går videre, sa han før han skulle på.

– Planen er å bare kjøre på som på en hvilken som helst annen konsert, men jeg må kanskje ha et litt mer inviterende blikk denne gangen. På scenen lukker jeg ofte øynene og er i sonen min, la artisten til.

Joker-konserten markerte starten på en tettpakket festivalsommer for Beharie, som vant spellemannpris i kategorien RnB/soul i 2021. Han håpet å kunne gi butikkens kunder en fin pause i hverdagen.

Selv mener han musikk i matbutikk er noe han hadde satt pris på å høre oftere.

– Jeg hadde digga det. Litt bakgrunnsmusikk når jeg handler melk hadde absolutt vært noe, sa han før konserten.

Gode naboer: Tore og Karin Storfossene bor bare noen skritt unna Joker Risteigen. De møtte selvsagt opp da nærbutikken fikk storfint besøk av en kjent artist.

En eldre mann og en eldre kvinne står under paraply rett utenfor huset sitt. I bakgrunnen skimtes Joker-bygningen

– Her slenger vi møkkakjeft og får tilbake. Vi er kompiser, kort og godt.

Tore Storfossene, nærmeste nabo av Joker Risteigen

Portrett av en mann med mørkt blondt hår og briller står i inngangen av en matbutikk

En dag å huske på: Det var en spesiell dag for Oddbjørn Knive på Joker Risteigen.

En kvinnelig journalist stiller spørsmål til en mann med boblevest og en jente i dongerivest i et butikklokale

Pressen på plass: Journalist Ingelin Westrum fra Laagendalsposten intervjuer Andreas og Sofia Hesjedal som bor i området om hva de synes om den spesielle konserten.

– De på Joker kjenner både oss og familien

På Joker Risteigen er det Oddbjørn Knive som styrer den daglige driften. I februar hadde han tiårsjubileum som ansatt på den lille butikken. Oddbjørn var glad for at konserten havnet akkurat her.

– Det er veldig moro. Jeg tror det blir en fin, intim konsertopplevelse der vi samler nabolaget, sa han før konserten.

Oddbjørn beskriver Joker Risteigen som en unik plass der de ansatte prater om alt med kundene sine. Dersom noen har hatt en dårlig dag og trenger en lang prat, fortsetter kundene bare samtalen med den neste butikkmedarbeideren dersom den enes vakt er over.

– Her slenger vi møkkakjeft og får tilbake. Vi er kompiser, kort og godt, sier Tore Storfossene.

Han og kona Karin er nærmeste nabo til Joker Risteigen. I snaue 30 år har de vært innom nærmest daglig, og kaller butikken sitt «personlige kjøleskap».

– Midt på 90-tallet var det mye kulde og elendighet. Da frøys vannet hos oss og vi satt med tørt toalett og lite vann. Vi fikk nøkkel til butikken for å hente vann og gå på do der, forteller Tore.

– De på Joker kjenner både oss og familien. Barna er blitt voksne nå, men også de har et forhold til butikken. Jeg har også hatt Oddbjørn som elev på videregående, legger Karin til.

Portrett av en ungdomsgutt med blå allværsjakke og midtskill som står blant reolene i en matbutikk

Trives på nærbutikkent: Johannes Dale synes de ansatte på Joker Risteigen alltid er så trivelige.

Positiv til bakgrunnsmusikk i matbutikk

Johannes Dale bor et lite steinkast fra butikken. Også han har kun positive ting å si.

– Oddbjørn og de ansatte gjør at det alltid er veldig hyggelig her. Så hyggelig at de har blitt nevnt flere ganger i lokalavisa, sier han.

Johannes synes det er spennende at butikken ble plukket ut som vinner av TONO. Han har ikke hørt om en lignende konsert tidligere, men er vant til at butikker spiller musikk.

– Selv liker jeg bakgrunnsmusikk i butikk, så lenge det ikke tar for mye oppmerksomhet eller blir for brutalt. Jeg tror jeg kunne støttet det i matbutikker også, sier han.

Rett i underkant av ti personer står i området ved kassen på matbutikken og følger med på noe. En eldre mann filmer med telefonen sin

Konsentrert publikum: Tore Storfossene (foran med mobiltelefon), Oddbjørn Knive og de andre i publikum fulgte med da Beharie sang og spilte.

I sitt ess: Beharie og gitaren bruker som oftest å spille på helt andre steder enn i matbutikker. Fra Joker Risteigen bærer det til festivalsommer, og blant annet Øyafestivalen.

Klar for flere konserter

Oddbjørn Knive kommer til å huske dagen lenge, forteller han etter konserten. Dagen derpå kommer til å bli stille på Joker Risteigen, tror han.

– Dette var helt rått. Jeg er klar for flere konserter. Alle var med da han sang. Jeg sto og gynget også. Det var veldig bra musikk, sier han ivrig.

Ekteparet Storfossene var også entusiastiske etter opplevelsen på Joker. Tore trodde han kom til å dra på konserten, fordi han følte seg pliktig i å støtte nabobutikken. Slik føltes det imidlertid ikke etterpå.

– Jeg er veldig overrasket. Det var veldig bra, og butikken fungerte fint som konsertsted. Nå er Gamle Drammensveien navlen i Kongsberg, sier han fornøyd.

– Ja, heretter er det det. Veldig bra, og en så flott og sympatisk artist, avslutter Karin.

Portrett av en mann med stort, krusete hår som står rett foran en Joker-butikk

Fullført oppdrag: Beharie mener Joker-konserten ga mersmak, og utelukker ikke flere lignende oppdrag.

Ja, jeg vil spille den kjente musikken

Bli TONO-kunde i dag, fyll inn skjemaet nedenfor og vi tar kontakt.

Vil du forsterke middagshandelen med kjent musikk?